Канаваца

Канавацата е плътен, изтъкан от нишки гъвкав материал с текстурирана повърхност. Той се изработва от коноп, памук, лен или от синтетичен материал. Колебанията на относителната влажност не оказват влияние на свойствата на канавацата, на качеството на нанесеното изображение и на времето на изсъхване на мастилата върху повърхността й. Голямото  относително тегло на материала изключва нагъването му по краищата. Може да бъде да бъде обработван с различни видове лакове – матови и гланцови. Поради свойствата си се използва в изобразителното изкуство за рисуване на картини с маслени бои. В печата се използва за печат на фотопортрети за художествена и дизайнерска графика с висока резолюция, за изготвяне на репродукции и копия на картини, максимално близки до оригиналите.

Среща се под термините канава, канвас. канаваца, canvas. По-надолу ще намерите голям списък с фирми, които предлагат материала. Преди да поръчате е добре да изискате мостри. Важно е да съобразите при изборана материал и печатната технология, на която ще го използвате. 

Обикновено материалът се предлага на роли, като е предвиден за печат на широкоформатни дигитални машини, но можете да го откриете при някои доставчици и на лист.   

Color Switcher